Hledejte zaměstnání s průvodcem

O změně zaměstnání občas uvažuje každý z nás. Jen někteří však nenaleznou sílu k překonání strachu ze změny. Většina přešlapuje na stejném místě, ačkoliv spokojená není. Průvodce by vás rád povzbudil, dodal vám odvahu, vždyť „opravdu o nic nejde“. A štěstí přece přeje odvážným a připraveným. Zkuste se zamyslet nad tím, z jakých důvodů byste chtěli změnit zaměstnání? Zasloužili byste si vyšší plat, máte konflikt s kolegou nebo nadřízeným, nudí Vás pracovní náplň, máte pocit vyhoření? Nebojte se a požádejte o zvýšení platu nebo o přestup na pozici, kde byste vyššího platu dosáhli, nebo požádejte o přechod na oddělení se zajímavější pracovní náplní nebo s jinými kolegy a nadřízenými. Pokud již nechcete být u stávajícího zaměstnavatele nadále zaměstnáni nebo vašim žádostem nevyhoví, čtěte dále. Předkládáme vám rady a tipy, které vám hledání práce mohou usnadnit.

 

RADY A TIPY

 

Oprašte svůj starý životopis

 

Od dob, kdy jste opustili zaměstnání, se životopisy nejspíš píší jinak. Dbejte na grafickou úpravu. Také nepodceňte popis pracovních činnosti, které jste na jednotlivých pozicích vykonávali. Nebuďte struční ani skromní. Napište, čeho jste dosáhli.  Dále uveďte reference a životopis doplňte fotografií.

Fotografie

Fotografii na životopis vyberte nejlépe průkazovou, s milým úsměvem. Životopis s fotografií zaujme více.

Reference

V životopise uveďte buď: „Reference na vyžádání“ nebo uveďte 2-3 kontakty na Vaše současné nebo bývalé nadřízené a kolegy. Nejdřív je samozřejmě požádejte o svolení. Bez uvedení referencí můžete být mnohdy v nevýhodě oproti jiným uchazečům.

Motivační dopis

Bývá často podceňován. Napište, proč se o místo ucházíte, jaké máte zkušenosti, co můžete nabídnout. Podceněním motivačního dopisu si velmi uškodíte.

Zájemce o zaměstnání

Zaevidovat se na jakémkoliv úřadu práce jako zájemce můžete ještě během svého zaměstnání. Úřad práce Vám pak zprostředkovává vhodné zaměstnání a může Vám proplatit rekvalifikaci.

Zdravotní pojištění

Pokud nemáte zaměstnání, evidujte se jako uchazeč na ÚP do 3 pracovních dnů od skončení posledního zaměstnání. Stát za Vás bude poté hradit pojistné ode dne následujícího po skončení zaměstnání. Vy si tak nebudete muset doplácet pojistné za dny, kdy jste nebyl zaměstnán ani na ÚP.

Rekvalifikace

Můžete si ji uhradit sám nebo můžete požádat o proplacení úřad práce (zájemce i uchazeč o zaměstnání).

Oslovení známých

Nehledají někoho v jejich firmě?

Mohli by Vás doporučit?

Sociální sítě

Vložte si životopis do profilů na sociálních sítích nebo na vaše osobní webové stránky.

Web

Nechte si vybrané nabídky zasílat e-mailem.

 

(foto: pixabay.com)